10 vinkkiä onnistuneeseen remonttiin - älä unohda näitä!

1. Käytännöllisyys ensin

Remonttia suunnitellessa tulee usein käytettyä runsaasti aikaa remontin visuaaliseen puoleen ja estetiikkaan. On toki tärkeää valita itseä miellyttävät pintamateriaalit ja värimaailma, mutta jos keittiön kaapit eivät mahdu avautumaan täysin tai kylpyhuoneen lavuaarin äärellä on haasteellista pestä käsiä tilanpuutteen vuoksi, on remonttia suunnitellessa unohdettu miettiä ratkaisut käytännöllisyyttä ja arjen toimintoja ajatellen. Käytä siis aikaa myös huolelliseen harkintaan, millaisia päätöksiä tilankäyttöön ja säilytykseen liittyen tehdään.

2. Valo ja valaistus

Yksi yleisin syy kodin remontille on valaistuksen puute tai huoneen heikko luonnonvalo. Remontin pintamateriaalien värimaailma onkin erityisen tärkeää miettiä tuolloin harkitusti. Tummat pinnat ovat nykyisin trendikkäitä ja suosittuja, mutta heijastavat valoa vähäisesti, joka syö huoneen valoa entisestään. Suuret vaaleat pinnat sen sijaan kompensoivat vähäistä valoa ja tekevät hämärästäkin huoneesta valoisamman.

3. Asunnon yhtenäisyys

Mieti ennen remonttia, millainen tyyli asunnossasi on? Edustaako se perinteistä vai modernia suuntaa? Jos tarkoituksena ei ole remontoida asuntoa kokonaisvaltaisesti, on yksittäisiä huoneita remontoidessa syytä muistaa asunnon punainen lanka. Suunnittele remontin lopullinen ilme niin, että se toimii harmoniassa muiden huoneiden kanssa ja parhaimmassa tapauksessa toistaa samanlaisia visuaalisia ratkaisuja kuin muuallakin asunnossa. Jos jokaisella huoneella on omanlainen, toisistaan poikkeava tyyli, voi lopullinen ilme tuntua sekalaiselta ja yhtenäinen tyyli jää puuttumaan.

4. Budjetin määrittely

Rahankäyttö mietityttää usein remontissa. Mitä maksaa onnistunut kodin remontti, mitkä ovat arvaamattomia kulueriä ja kuinka paljon joustoa budjettiin tulisi jättää? Budjettina kannattaa aloittaa miettimällä ehdoton hintakatto, jota yli remontti ei saa kustantaa. Budjetissa on hyvä pyytää neuvoja ja vinkkejä ammattilaisilta, jotka osaavat kertoa budjetillesi sopivia ratkaisuja.

5. Remonttisuunnitelma

Hyvä remonttisuunnitelma on kuin remonttisi käsikirjoitus. Siitä käyvät irti remonttisi lupa-asiat, budjetti, aikataulut, urakoitsijan tiedot, remontin toteutustavat sekä materiaalien valinta. Remonttisuunnitelman voit tehdä itsenäisesti tai pyytää ammattilaista avuksesi. Myös remonteissa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!

6. Lupa-asiat kuntoon

Jos remontoit taloyhtiössä, muista että asunto-osakeyhtiölaki velvoittaa ilmoittamaan lähes kaikki maalausta ja tapetointia suuremmat remontit talon hallitukselle tai isännöitsijälle. Rakennuslupaa tarvitaan, jos remontointi kohdistuu esimerkiksi julkisivuun tai kantaviin rakenteisiin.Remontti

7. Tarkasta urakoitsijan tiedot

Saitko tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta? Remontin tekijää valitessa on aina hyvä tarkastaa urakoitsijan tiedot. Luotettavan toimijan merkki on, että hän ennakkoperintä- ja ALV-rekisteriin. Vain näihin rekistereihin kuuluvan urakoitsijan työstä voit saada kotitalousvähennyksen. Lisäksi on hyvä tarkastaa, ettei luottotiedoissa ole monia, suuria luottohäiriömerkintöjä. Jos nämä asiat ovat kunnossa, kannattaa vielä tehdä hieman taustatutkimusta ja ottaa selvää, onko urakoitsijalla aiemmista töistään referenssejä. Tyytyväiset asiakkaat kertovat mielellään usein hyvin sujuneesta työstä.

8. Kirjallinen sopimus remontista

Vaikka urakoitsija vaikuttaisi kuinka luotettavalta tekijältä tahansa, on hyvä tehdä aina kirjallinen sopimus sovitusta remontista ja hintaan kuuluvista töistä epäselvyyksien välttämiseksi. Vaikka suullinen sopimus olisikin jo tehty, kannattaa silti käyttää myös kirjallista sopimuspohjaa. Mahdollisissa riitatilanteissa on helpompaa selvittää molempien osapuolien vastuu, kun sovitut asiat on kirjattu ylös jo ennalta.

9. Remontin aikataulutus

Kiire ja remontti ovat huono yhdistelmä. Suunnitteluun, ideointiin ja muuhun ajatustyöhön on hyvä varata riittävästi aikaa remontin alkumetreillä. Yllättäviltä, aikataulua muuttavilta tekijöiltä voi remontoidessa olla vaikea varautua täysin, mutta niiden ennaltaehkäisy säästää loppujen lopuksi enemmän aikaa ja rahaa kuin voisi uskoa. Itse remonttityön aikataulusta kannattaa sopia yhteistyössä tekijän kanssa. Ammattitaitoinen urakoitsija osaa kertoa työllensä realistisen aikataulun, jossa remontti on tavoitteena toteuttaa.

10. Järjestys ja jäljet

Ohjeista urakoitsijaa sopivista parkkipaikoista niin, etteivät muiden kulkureitit tukkiudu. Hyvän ja tarkan tekijän yksi ominaisuus on, että hän huolehtii työpäivänsä jälkeen työvälineet ja työkalut siistiin järjestykseen ja siivoaa päivän remonttityön jäljet lähtiessään. Muista tarkkailla, että myös remontin loppusiivous hoituu sovitun mukaisesti.