Remontin kilpailutus voi kuulostaa rankalta ja aikaavievältä hommalta, jota se voi pahimmillaan ollakin. Remonttia suunnitellessa on kuitenkin tärkeää kartoittaa eri mahdollisuudet ja tekijöiden hinta- ja taitohaarukka, jotta osaa valita omiin toiveisiin parhaiten sopivan toteuttajan. Mutta mistä löydät luotettavan ja kukkarolle sopivan urakoitsijan, joka tietää, mitä tekee?
Seuraa näitä 4 askelta ja tee onnistunut remontin kilpailutus!
1. Remontin alkusuunnittelu tarjouspyynnön laajuutta varten
Kun huomaat, että kotisi ei enää toimi tai miellytä sellaisenaan, tarve remontille syntyy. Alkuunsa voi nopeasti tuntua, että koko koti on ihan huono, ja kaikki pitäisi vetää uusiksi. Tämä kuitenkin harvemmin on todellisuutta, vaan turhautumisen aiheuttamaa liioittelua.
Mieti näitä:
- Mikä kohta kodissa todella tökkii?
- Ovatko rakenteet sopivilla paikoilla, vai aiheuttavatko seinät ongelmia?
- Onko kaikki siinä kohtaa missä pitäisi?
- Onko ongelma ulkonäössä vai toiminnallisuudessa?
- Ovatko materiaalit ehjiä tai kunnostettavissa, vai täytyykö ne uusia?
Voit havaita, että ongelma oikeastaan onkin vain siinä, ettei vanha keittiö enää uloisesti miellytä, tai lattia luo värillään ahdasta tuntua. Jos esimerkiksi keittiön kaapit ovat kuitenkin vielä ehjät ja toiminnallisuuksiltaan sellaiset, jota toivot, voi remontiksi riittää vain keittiönkaappien ovien vaihto. Kyseenalaistamalla omia toiveitasi löydät todelliset ongelmakohdat, ja saat paremman käsityksen siitä, mitä toimenpiteitä kotisi todella vaatii. Remontin kilpailutus muuttuu heti yksinkertaisemmaksi.
2. Remontin kokonaisbudjetin hahmottaminen
Kun tarvittavan remontin laajuus on hahmotettu, kiinnostaa tietenkin, mikä on esimerkiksi kylpyhuoneremontin hinta. Tässä vaiheessa on hyvä tutkia materiaalien kustannuksia, jotta saat käsitystä myös ihmistyötuntien ulkopuolisista kustannuksista. Jokseenkin samalta näyttäviä materiaaleja on tarjolla lukuisissa eri hintaluokissa, riippuen siitä, haluatko pihistää vai panostaa. Arvokkaammat materiaalit ovat toki yleisesti pitkäkestoisempia ja arvostetumpia, mutta joskus on järkevää valita edullisempi vaihtoehto.
Suuria säästönpaikkoja ovat keittiönkaapit ja kylpyhuonekalusteet sekä laatoitus ja latttian pintamateriaali. Esimerkiksi Epoqilta saa laadukkaita, edullisempia keittiöitä, ja Puustellilta korkealaatuisia, pitkäkestoisempia keittiöitä, jotka ovat kustannuksiltaan moninkertaisia edullisiin valmistajiin verrattuna. Toki materiaalivalinnoissa kannattaa kunnioittaa myös remontoitavana olevan kohteen luonnetta – arvoasuntoon ei kannata laittaa edulliseksi miellettyjä ratkaisuja.
Jos budjettisi esimerkiksi kylpyhuoneremonttia varten on 5000e, varaa vähintään puolet tästä työtä varten, ja valitse materiaalit budjetin mukaisesti.
3. Remontin kilpailutus
Remontin kilpailuttaminen alkaa, kun kokonaisuus on riittävän tarkasti hahmotettu. Ennen detaljeja remontin laajuudesta ja materiaaleista sinun on mahdotonta saada riittävän tarkkaa arviota remontin kokonaiskustannuksista, mutta nyt käytössäsi on jo hyvät työkalut prosessin jatkamiseen.
Remontin kilpailutuksen voi toteuttaa muutamalla eri tavalla. Ensimmäinen vaihtoehto on googlettaa alueesi remonttiyrityksiä, ja vertailla eri toimijoita pinnallisin puolin. Rakennusalalla toimii kuitenkin hyvin vaihtelevantasoista porukkaa, ja varmuus yrityksen taidoista juuri sinun remontissasi on joskus vaikea saada.
On tärkeää, että remonttiyrityksen sivut ovat uskottavat, heillä on näkyvissä kuvia toteutuista kohteista, ja mielellään myös työntekijöistä. Näin saat kasvot ja referenssejä yrityksen osaamisesta. Vielä tärkeämpää on, että yritys kuuluu Tilaajanvastuulain piiriin, jolloin toiminta on vakuutettua. Tämän selvittäminen voikin sitten olla kinkkisempi pähkinä, sillä kyseistä tietoa ei kuluttajana ole välttämättä yksinkertaisesti saatavilla.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaikki suuremmat, vakiintuneet yritykset ovat asianmukaisesti vakuutettu, ja usein tästä löytyy myös tietoi yrityksen nettisivuilta. Jos tätä tietoa ei ole tai sitä ei pyydettäessä saa, älä käytä kyseistä toimijaa.
Toinen vaihtoehto on tehdä remontin kilpailutus siihen tarkoitetuilla keskitetyillä alustoilla, kuten www.remonttitarjous.com. Remonttitarjousalustan tiedoista näet, ovatko palvelua käyttävät urakoitsijat Tilaajanvastuulain alaisia. Jos näin on, tiedät valmiiksi, että saat tarjouksia vain luotettavilta toimijoilta. Riittää että täytät yhden tarjouspyyntölomakkeen, ja useammat toimijat ottavat sinuun yhteyttä.
4. Remontoijan valinta
Kun olet saanut tarjouksia eri toimijoilta, sinun tulee vertailla heidän tarjoamiaan ehtoja ja hintahaarukoita. Huomaa, että kaikki toimenpiteet ja materiaalit tulisi olla eriteltyinä tarjouksessa, jotta yllätyskustannuksia ei pääse syntymään.
Kun olet tyytyväinen näkemääsi, on aika tehdä valinta remontoijasta, jonka kanssa haluat toimia. Tämä yleensä edellyttää kanssakäymistä remontoijan kanssa, jonka aikana tarkennatte remontin tavoitteet ja tarpeet, aikataulun, materiaalit ja niiden hankinnan. Luonnostelkaa sopimuspohja, johon kirjaatte kaikki sopimamme ehdot mahdollisimman tarkasti. Jos olet käyttänyt kilpailutuspalvelua kuten www.remonttitarjous.com, urakoitsijat käyttävät palvelun sopimuspohjaa.
Kun asioista on sovittu ja nimi on paperissa, remontin kilpailutus on valmis. Ei muuta kun menoksi!