Kylpyhuoneen laatoitus – ohjeet vaihe vaiheelta!

Kylpyhuoneen laatoitus on suosittu tapa päivittää kylpyhuoneen ilmettä ja toiminnallisuutta, sekä kohottaa asunnon arvoa. Laatoittaminen ei ole tee-se-itse-projektien helpoimmasta päästä – mutta on silti täysin toteutettavissa hieman kätevämmälle tekijälle! 

Seuraa kylpyhuoneen laatoituksen ohjeitamme askel askeleelta, jotta voit toteuttaa projektin itse onnistuneesti. Käymme läpi kaikki tarvittavat vaiheet alustan valmistelusta viimeistelyyn – älä jätä mitään välistä!


Vaihe 1: Suunnittelu ja materiaalien hankinta

Ennen kuin aloitat, on tärkeää suunnitella laatoituksen ulkoasu ja mitat tarkasti. Mieti haluamasi laattojen koko, väri ja kuosi. Minkälaista tunnelmaa kaipaat? Kaupassa veikeän näköinen väri voi olla kotona aivan liian räikeä. Hanki kaikki tarvittavat materiaalit ja työkalut, kuten laatat, laattaliima, saumausaine, saumauslasta, leikkuri laattojen leikkaamiseen, vesivaaka, mittanauha ja kynä merkintöjä varten.

Vaihe 2: Alustan valmistelu

Kylpyhuoneen laatoituksen onnistuminen riippuu suuresti siitä, kuinka hyvin alusta on valmisteltu. Varmista, että laatoitettava pinta on puhdas, kuiva ja tasainen. Poista vanhat laatat, tasoita pinta tarvittaessa tasoitteella ja anna kuivua ohjeen mukaisesti.


HUOM! Onko vesieristys kunnossa? 

Kylpyhuoneen vesieristys on kriittinen vaihe kylpyhuoneremontissa, sillä se suojaa rakenteita kosteusvaurioilta. Jos vedeneristyksesi ei ole kunnossa, suosittelemme vahvasti sertifioitua osaajaa toteuttajaksi. Monet taloyhtiöt eivät lainkaan hyväksy vesieristyksiä ilman VTT-luvan omaavaa asentajaa. Voit kilpailuttaa tekijän helpoiten osoitteessa www.remonttitarjous.com. Tässä kuitenkin lyhyt ohjeistus vedeneristyksen tekemiseen:

Pinnan valmistelu: Ennen vesieristyksen aloittamista, varmista, että pinnat ovat puhtaita, kuivia ja tasaisia. Poista irtonainen materiaali ja tasoita pinnat tarvittaessa. Kaikki reiät ja halkeamat on paikattava huolellisesti.

Pohjustus: Levitä pohjuste koko kylpyhuoneen lattialle ja seinille, joille vesieristys tulee. Pohjuste parantaa vedeneristysaineen tarttuvuutta ja estää kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin. Anna pohjusteen kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Vedeneristysmateriaalien valinta: Yleisimmin käytetään joustavia vedeneristysmassoja, jotka levitetään siveltimellä tai telalla. Myös vedeneristyskalvot ovat suosittuja, erityisesti vaativissa kohteissa. Nykyään on lisäksi saatavilla erilaisia levyratkasuja (mm. Wedi-rakennuslevy), jotka vähentävät vedeneristysmassan levittämistarpeen sauma- ja kulma-alueille.

Vedeneristyksen levitys: Levitä vedeneristysmassa ensin kulmiin ja liittymäkohtiin käyttäen sivellintä. Tämän jälkeen levitä massaa laajemmille seinä- ja lattiapinnoille. Seinillä vedeneristys tulee tehdä vähintään roiskevesialueelle, yleensä noin 180 cm korkeudelle lattiasta. Lattialle vedeneristys levitetään koko pinta-alalle.

Kulma- ja liitoskohdat: Täytä vedeneristysnauhaa kaikissa kulma- ja liitoskohdissa. Nauha upotetaan vedeneristysmassaan varmistaen, että kaikki saumat ja liitokset ovat tiiviitä ja joustavia.

Kerrostaminen: Useimmat vedeneristysmassat vaativat useamman kerroksen. Varmista, että edellinen kerros on täysin kuiva ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Noudata valmistajan ohjeita kerrosten lukumäärästä ja paksuudesta.

Tarkastus ja kuivaus: Tarkista koko vedeneristetty pinta huolellisesti varmistaaksesi, että kaikki alueet on käsitelty kunnolla ja että pinta on tasainen ja ilman aukkoja. Anna vedeneristyksen kuivua täysin ennen laatoituksen aloittamista.


Vaihe 3: Laattojen asettelu

Ennen liiman levittämistä, asettele laatat kuivalle pinnalle suunnittelemaasi kuvioon. Tämä auttaa hahmottamaan lopputulosta ja mahdollisten leikattavien laattojen määrää. Tee tarvittavat merkinnät ja säädöt.


Vaihe 4: Laattojen kiinnitys

Levitä laattaliimaa pienelle alueelle käyttäen lastaa, jossa on sopivat urat liiman levittämiseen. Aseta laatat painaen niitä kevyesti paikoilleen. Käytä ristinmuotoisia laattaristikoita saadaksesi tasaiset saumat. Tarkista ajoittain, että laatat ovat suorassa käyttämällä vesivaakaa.


Vaihe 5: Laattojen leikkaaminen

Kylpyhuoneen laatoituksessa tulee yleensä vastaan kohtia, joihin täyden kokoiset laatat eivät sovi. Mittaa tarvittava koko ja käytä laattaleikkuria tai katkaisijaa laatat räätälöidäksesi. Ole tarkkana, jotta leikkauksesta tulee siisti ja tarkka.


Vaihe 6: Saumaus

Anna liiman kuivua täysin ennen saumaamista. Levitä saumausainetta saumauslastalla ja varmista, että se täyttää kaikki välit täysin. Poista ylimääräinen saumausaine sienellä tai kostealla rätillä. Tarkkaile saumojen kuivumista ja tee tarvittaessa puhdistus vielä kerran.


Vaihe 7: Viimeistely ja silikonisaumaus

Kun sauma-aine on kuivunut, viimeistele projekti käyttämällä silikonia laatat ja seinät yhdistävien kulmien tiivistämiseen. Tämä estää veden pääsyn rakenteisiin ja parantaa kylpyhuoneen vesitiiviyttä.


Vaihe 8: Puhdistus ja huolto

Kun kylpyhuoneen laatoitus on valmis, puhdista koko alue huolellisesti. Huolehdi myös siitä, että pidät laatoitetut pinnat puhtaina ja ehjinä, jotta ne kestävät kauniina vuosia.


Kylpyhuoneen laatoitus vaatii huolellisuutta ja tarkkuutta, mutta sen tekeminen itse voi olla erittäin palkitsevaa! Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että projekti voi olla hieman liian haastava itsellesi, kilpailuta laatoituksesi asentaminen osoitteessa www.remonttitarjous.com!

Näin moni kuluttaja:

Kilpailuttaa remontin:
37%
Pitää remontointia liian kalliina:
86%
Valitsee halvimman tarjoajan:
65%
Ei tiedä miten kilpailuttaa:
77%

Näin moni kuluttaja:

Kilpailuttaa remontin:
37%
Pitää remontointia liian kalliina:
86%
Valitsee halvimman tarjoajan:
65%
Ei tiedä miten kilpailuttaa:
77%

Jätä tarjouspyyntö remontistasi

Harkitsetko kodin, taloyhtiön tai liiketilahuoneiston remonttia ja toiveenasi on löytää ammattitaitoinen tekijä, jonka hinta-laatusuhde on kohdillaan ja tarjous remontistasi kilpailukykyinen?