Huoneistoremontti edessä – mitä voit tehdä itse?

Kun suunnittelet huoneistoremonttia, on hyvä erottaa, mitkä työt voit turvallisesti ja tehokkaasti tehdä itse ja missä kohtaa on parempi kutsua ammattilainen. Tässä artikkelissa käydään läpi huoneistoremontin vaiheita ja annetaan vinkkejä siihen, mitä remontin osa-alueita voit itse hoitaa.

Suunnittelu

Mitä voit tehdä itse:

  • Tarpeiden kartoitus: Mieti, mitä muutoksia asunnossasi todella tarvitset. Priorisoi toiveesi ja tarpeesi.
  • Suunnitelman laatiminen: Voit itse piirtää alustavia luonnoksia siitä, miten haluaisit tilojen muuttuvan.
  • Budjetin laatiminen: Tee realistinen arvio remontin kustannuksista. Huomioi materiaalit, työkalut ja mahdolliset ulkopuoliset työvoimakulut.
 

Seinien maalaus, huoneistoremontti

 

Purkutyöt

Mitä voit tehdä itse:

  • Vanhojen materiaalien purkaminen: Lattiapäällysteiden, listojen ja kevyiden väliseinien purkaminen on usein turvallista tehdä itse.
  • Kierrätys ja jätteen lajittelu: Huolehdi purkujätteen asianmukaisesta lajittelusta ja kierrätyksestä.
 

Mitä ammattilaisen tulee tehdä:

  • Sähköt: Et saa itse purkaa sähköliitoksia – käytä aina ammattilaista.
  • Asbesti: Vanhat laatat, muovimatto tai liima saattaa sisältää asbestia. Asbestin purkaminen on jätettävä sertifioidulle ammattilaiselle. 

 

 

Runkotyöt ja rakenteet

Mitä ammattilaisen tulisi tehdä:

  • Kantavien seinien muutokset: Jos suunnitelmaan kuuluu kantavien rakenteiden muokkaus, tämä työ tulee jättää lisensoitujen ammattilaisten tehtäväksi turvallisuussyistä.
  • LVI-työt: Lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtotöiden muutokset vaativat erikoisosaamista ja luvat.

 

Sähkötyöt

Mitä ammattilaisen tulisi tehdä:

  • Sähköjärjestelmän päivitykset: Sähkötöitä koskevat tiukat säädökset ja turvallisuusriskit, joten ne kannattaa jättää valtuutetun sähköasentajan tehtäväksi.

 

Viimeistelytyöt

Mitä voit tehdä itse:

  • Maalaus: Seinien maalaus on tyypillinen DIY-projekti. Huolellisella pohjatyöllä ja laadukkailla maaleilla saat aikaan siistin lopputuloksen.
  • Tapetointi: Tapetointi vaatii tarkkuutta, mutta on hyvä itse tehtävä projekti, kunhan valitset oikeat tarvikkeet ja seuraat huolellisesti ohjeita.
  • Lattiapäällysteiden asennus: Laminaatin tai vinyylilankun asentaminen on mahdollista omatoimisesti, kunhan alusta on valmisteltu oikein.
 

Seinien maalaus, huoneistoremontti

 

Kalusteiden asennus

Mitä voit tehdä itse:

  • Keittiö- ja kylpyhuonekalusteet: Monet valmistajat tarjoavat nykyään kalusteratkaisuja, jotka on suunniteltu yksinkertaisiksi kokonaisuuksiksi, joita asiakkaat voivat itse koota ja asentaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi helppoa! Kasaus ja asennus vaatii tarkkaa silmää ja hyviä mittatyökaluja, jotta ovesi eivät repsota ja kaapit ole vinossa – tai pahimmassa tapauksessa tule alas. Ole siis varma taidoistasi ennen projektiin lähtöä!

 

Viimeistely ja sisustus

Mitä voit tehdä itse:

  • Sisustuksen suunnittelu: Valitse itse huonekalut, verhot, valaisimet ja muut sisustuselementit, jotka viimeistelevät kodin ilmeen.
  • Asennustyöt: Monet sisustuselementit, kuten hyllyt ja taulut, voi turvallisesti asentaa itse.

Huoneistoremontti on iso projekti, mutta oikean suunnittelun ja työnjaon avulla voit helpottaa omaa taakkaasi ja kustannuksia merkittävästi. Muista kuitenkin, että vaikka paljon voi tehdä itse, ei sitä aina kannata tehdä itse. Aikasi voi olla arvokkaampaa muualla, jos joudut esimerkiksi ottamaan vapaata töistä projektin ajaksi. 

 

Huoneistoremonttia ei yleensä kannata tehdä itse seuraavissa tilanteissa:

 

  1. Ammattitaitoa vaativat työt: Jos remonttiin sisältyy erikoisosaamista vaativia töitä, on turvallisempaa käyttää lisensoituja ammattilaisia. Monet työt vaativat viranomaishyväksynnät ja erityistaitoja, joiden puuttuminen voi johtaa turvallisuusriskien lisääntymiseen tai pahimmillaan (sähkö, LVI) laittomaan tilanteeseen.

  2. Laajat rakenteelliset muutokset: Jos suunnitelmissa on kantavien seinien poistaminen tai suuret muutokset rakennuksen rakenteissa, on suositeltavaa käyttää rakennesuunnittelijaa tai muuta pätevää ammattilaista. Rakenteelliset muutokset vaativat usein rakennusluvan ja viranomaisten hyväksynnän.

  3. Asbestin tai muiden haitallisten aineiden käsittely: Vanhemmissa kiinteistöissä voi olla asbestia tai muita terveydelle vaarallisia materiaaleja. Näiden aineiden käsittely vaatii erityisosaamista ja luvat, jotta työ tehdään turvallisesti ja säädösten mukaisesti.

  4. Aikataulu- ja budjettirajoitukset: Jos aikataulu on tiukka ja budjetti rajallinen, DIY-remontti voi osoittautua riskialttiiksi. Ammattilaiset pystyvät usein tehokkaampaan ja ennakoitavampaan työnjälkeen, mikä voi säästää aikaa ja rahaa pitkällä tähtäimellä.

  5. Korkeatasoisen viimeistelyn tarve: Jos halutaan erityisen korkealaatuinen lopputulos, ammattilaisen kädenjälki voi olla välttämätöntä. Esimerkiksi tarkat maalaustyöt, laadukkaat viimeistelyt ja erikoismateriaalien käsittely vaativat usein vuosien ammattitaidon.

Kun huomaat remontin vaativan yllä mainittuja elementtejä, on suositeltavaa hankkia tarjouksia ja konsultoida ammattilaisia, jotka voivat taata turvallisen ja laadukkaan lopputuloksen koko projektin osalta. Tämä ei ainoastaan vähennä virheiden riskiä, vaan myös varmistaa, että kotisi arvo säilyy tai jopa nousee remontin myötä.

Näin moni kuluttaja:

Kilpailuttaa remontin:
37%
Pitää remontointia liian kalliina:
86%
Valitsee halvimman tarjoajan:
65%
Ei tiedä miten kilpailuttaa:
77%

Näin moni kuluttaja:

Kilpailuttaa remontin:
37%
Pitää remontointia liian kalliina:
86%
Valitsee halvimman tarjoajan:
65%
Ei tiedä miten kilpailuttaa:
77%

Jätä tarjouspyyntö remontistasi

Harkitsetko kodin, taloyhtiön tai liiketilahuoneiston remonttia ja toiveenasi on löytää ammattitaitoinen tekijä, jonka hinta-laatusuhde on kohdillaan ja tarjous remontistasi kilpailukykyinen?